BRUGERHISTORIE

Luftwaffe radarstationer

Af Jørgen Kragh, 27-11-2010

Jeg har kigget lidt på diverse ingeniørarbejder for at se, om jeg kunne tidsfæste optagelserne. Især har jeg kigget på tyske flyvepladser og de mange Luftwaffe radarstationer, da de fleste af disse installationer er ret vel beskrevet med opførselsår m.v. Jeg har især kigget på radarstationerne SCHAKAL (Skagen), RABE (Syd for Assentoft), FAUN (Skovby SV for Bogense), SEEHUND (Tybjerg) samt den ufuldførte station ved Møn fyr. Jeg har i den henseeende haft god nytte af Michael Svejgaards bøger "Der Luftnachrichten Dienst in Denmark" Volume 1 og 2.

Ser vi nu på SEEHUND og FAUN, kan man se, at bygningerne til Jagdschloss radarerne er opført. Det sætter en øvre grænse for billedets alder. Jagdschloss, der var Luftwaffes første PPI radar, fremkom først i slutningen af 1943, så billedet kan ikke være ældre.

Ser man på andre sene anlæg, f.eks. Fliegerhorst Vejle (Vandel) kan man se at der er anlægsarbejder i gang på beton startbanen, men banen er langt fra færdig. De arbejder kom først i gang i 1944.

Alt i alt tyder meget altså på at billederne virkeligt er taget i 1944, og jeg er dermed enig med Poul-Erik Topshøj i at det kan undre at man havde ressourcer til dette arbejde.

Se kortet